Altforst

Herinneringen

Herinneringen

Bij ons gezin (6 kinderen en een oudtante in huis) was er veel regelmaat. Als ik op vrijdagmiddag thuis kwam uit school moest ik meehelpen met het schoonmaken van de keuken. Op zaterdagmorgen het achterhuis, de ‘deel’ moest geschrobd worden en buiten ‘gegriezeld’. Ons moeder zette dan alvast het soepvlees op en kookte de pudding (met vel!).

’s Middags werden de krulspelden gezet door de buurvrouw en iedereen die kon ging al onder de douche. En wat was dat dan lekker, ’s avonds vers wittebrood met kaas en beleg gehaald bij de IFA. We mochten zelf weten wanneer we naar de kerk gingen: op zaterdagavond of op zondagmorgen. Maar ’s zondags kwamen er altijd dezelfde mensen koffie drinken die uit de kerk kwamen. En dan zondagse soep met selderij (die bleef plakken aan je gehemelte). Trouwens, die soep aten we op maandag nog, soms aangevuld met een blik tomatensoep.

Op vakantie gingen we nooit omdat we een boerderij hadden en geen auto. Maar we gingen wel dagjes uit naar de dierentuin in Rhenen op de fiets en dagtochten met de bus. Volgens mij moest dan een buurjongen ons ’s morgens meenemen naar Nijmegen omdat we daar moesten opstappen, maar ik weet niet meer hoe we ’s avonds thuis kwamen.

En wat ben ik nu nog weleens jaloers op mijn moeder, hoe zij het allemaal organiseerde.

Karin van Teeffelen (53 jaar, geboren en getogen in Altforst)

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud