Altforst

Familie van Dijk

Familie van Dijk

Mandenmakerij van Piet en Lies van Dijk-Janssen-Steenberg.
Piet van Dijk komt uit een ‘benne makers’ gezin. Zijn vader had dit bedrijf al aan de Heppertsestraat.
En in 1960-1961: Lies wilde geen boer en zodoende is zij getrouwd met Piet die toen al ‘bennemaker’ was.
Er werden manden gemaakt waarin flessen stonden. Ook de dopjes voor deze flessen werden hier gemaakt, vaak door schoolkinderen.
Deze flessen/manden gingen naar Verdugt (zie einde blad) in Tiel.Het was geen familiebedrijf maar regelmatig werd er door iedereen meegeholpen.
In eerste instantie was het manden maken maar dat bracht niet voldoende op, dus de varkens kwamen er toch bij. En niet vergeten de bessen. Menig jongere heeft er bessen geplukt.

Volgens Wikipedia:
Verdugt is een chemiebedrijf in Tiel, dat tegenwoordig bekendstaat onder de naam: Niacet. Het bedrijf is gevestigd aan Papesteeg 91 te Tiel.
Het bedrijf werd opgericht door een Russische immigrant in het begin van de 20e eeuw. Naar verluidt moest deze immigrant door de politie in de gaten worden gehouden. Het bedrijf kwam voort uit een azijnfabriek en een fabriek waar mandflessen werden vervaardigd.
Het bedrijf bevond zich aan de rand van de toenmalige gemeente Tiel, aan de grens met Wadenoijen. Er werden hier bestrijdingsmiddelen voor de landbouw vervaardigd. Toen deze gemeente in 1978 bij Tiel werd gevoegd, werd een woonwijk gebouwd in de directe omgeving van de fabriek.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud